Uncategorized
Apr 15, 2015
admin

Kādu ledusskapi izvēlēties?

Ledusskapis ir tas tehniskais aprīkojums, bez kura iztikt virtuvē, kā arī pašā mājā nevar nu nekādi. Ne jau tāpēc, ka nespēsi pagatavot ēdienu, bet tāpēc, ka nebūs vietas kur to uzglabāt. Bet nesteidzaties skriet uz veikalu, un ņemt pirmo saraudzīto ledusskapi, jo ledusskapja pirkšana sākās vēl pie Jums mājās.

Pirmām kārtām izvērtējiet jūsu virtuves izmērus, lai pēc ledusskapja novietošanas paliktu vieta arī citam aprīkojumam, un brīvam darbam ar to, tad izpētiet gaiteņu platumu, jo no ledusskapja nebūs nekāda labuma, ja Jums neiznāks iestumt to mājas iekšā.

Tagad varat domāt par ledusskapja izmēru, vai labāk teikt tā ietilpību. Skaidra lieta, ka jo lielāks ir ledusskapis, jo labāk tas ir, jo pārtikas labākai uzglabāšanai ir nepieciešama brīva gaisa cirkulācija kameras iekšienē. Bet arī tas nenozīmē, ka ir jāņem tas ledusskapis, kas ir tikai liels un vairāk nekā nepiedāvā. Statistika apgalvo, ka vienam cilvēkam pietiks ar ledusskapi, kura apjoms ir līdz 150 l liels, bet tajā gadījuma, ja ledusskapi ņem ģimene no 2-4 cilvēkiem, ir vērts izskatīt ledusskapjus ar ietilpību līdz 280 l. Ja Jūsu ģimene ir liela, un sastāv no pieciem vai vairākiem ģimenes locekļiem, tad Jums ir nepieciešams ledusskapis kura ietilpība būs lielāka par 300 l.

Apjoms arī nav vienīgas, kas ir svarīgs ledusskapja izmēra noteikšanai, jo ir augstāki, un ir platāki ledusskapji. Ledusskapja forma ir atkarīga no saldētavas izvietojuma. Biežāk satiekami varianti, kad ledusskapja saldētava ir izvietota vai nu augšējā vai nu apakšējā daļā. Kuru izvēlēties? Tas ir atkarīgs no Jūsu un Jūsu ģimenes locekļu auguma. Kamerām ir jābūt izvietotām tādā veidā, lai tā kamera, kura būs izmantota visbiežāk atrastos acu līmenī, jo augstam cilvēkam būs neērti locīties lai apskatīties ledusskapī iekšā glabāto pārtiku, un neaugstam cilvēkam tā pat nebūs ērti stiepties lai kaut ko apskatīt, ielikt, vai izņemt ārā. Ja Jūsu gaiteņu un virtuves izmēri ļauj Jums brīvi izvēlēties ledusskapja formu, tad optimālākais variants būtu side-by-side izvietojums, kad saldētājs ir izvietots no sāna, tas garantē visoptimālāko augstumu visām ledusskapja kamerām.

Kad esat nolēmuši, kāds ledusskapja izmērs un forma Jums ir nepieciešami, ir laiks virzīties no estētisko un ergonomisko aspektu pie tehniskiem. Jaunie ledusskapji ir diezgan sarežģīta tehnika, kura ir vairāki tehniskie risinājumi produkcijas glabāšanas uzlabošanai. Tehnisko risinājumu ir ļoti daudz, tie var būt :

  • “superiesaldēšana” – kad saldētava sniedz iespēju operatīvi sasaldēt pārtiku, pazeminot saldētavas temperatūru līdz -25°C vai pat vēl zemāk. Ātrā salīdzēšana palīdz saglabāt pārtikai labāku garšu un vairākas uzturvielas.
  • ogles filtri – gaisa ventilācijas gaitā tiek iznīcinātas visas smaržas, lai siera vai zivju smarža neietekmētu Jūsu augļu salātus.
  • Antibakteriālā aizsardzība – baktēriju izplatīšanas novēšanai un to iznīcināšanai pielietojas divas metodes, kuras izmanto dažādas kompānijas. Pirmā metode, ir iekšējās kameras sienu izgatavošana no materiāliem, kas satur sudraba jonus, otrā metode, ir ietver sevī iebūvēto jonu ģeneratoru, kas labāk iznīcina baktērijas, un novērš nepatīkamu smaku.
  • Koncentrēta dzesēšana –  kad ledusskapja sistēma atrod tikko ievietotu produktu, kas ir siltāks par pārējiem, un koncentrēti dzesē to, tas uzlabo kā kopējo kameras temperatūru, tā netraucē apkārtējo produktu glabāšanu.
  • Svaiguma zonas – atsevišķas kameras, kuras ir kaut kas vidējais starp ledusskapja un saldētavas kamerām, kur zemāka temperatūra un lielāks mitrums, kurs dažādos gadījumos arī var būt regulējams. Tāda kamera ir noderīga tādu pārtikas produktu glabāšanas uzlabošanai kā svaigās zivis, zaļumi, un citu delikātu produktu, kuri slikti saglabājas pēc saldēšanas un neilgi glabājas ledusskapī.
  • No Frost – sistēma, kura nepieļauj ledus izveidošanos ledusskapja un saldētavas kamerās, tas nozīme, ka ledusskapi nebūs nepieciešams atslēgt uz ilgstošu laiku, atkausēšanai. Tomēr ir jāatceras, ka šī sistēma paātrina pārtikas žāvēšanos, tāpēc daži lietotāji uzskata šo sistēmu par lieku nu nenoderīgu.

Tie ir papildus tehniskie risinājumi, kuri var būt dārgi, un to daudzums ļoti redzami ietekmē ledusskapju cenu. Bet ir arī bāziski tehniskie risinājumi, bez kuriem neiztiec neviens ledusskapis. Tie ir atsevišķie plauktiņi ledusskapī. Atsevišķos plauktos var tikt uzglabāti dažādi pārtikas produkti, kuri neietekmēs citus ar smaržām, papildus tam, parasti dažādos plauktos bieži vien ir dažāda temperatūra, un lai pāris grādu neizskatās par lielu starpību, pareizā produktu izvietošana pēc ledusskapja izgatavotāja instrukcijas krietni uzlabos pārtikas glabāšanu.

Tālāk, ja Jūs esat skarušies ar padomju laika ledusskapjiem un baidāties, ka jaunais ledusskapis būs skaļš, tad varam droši teikt, ka Jums nav jāpārdzīvo ne par ko, tāpēc, ka jaunajos ledusskapjos ir arī jauni kompresori, kuri atbild par ledusskapja darbu. Jaunie kompresori ir ļoti klusi, un to skaļums reti pārsniedz 40 dB. Proti varētu iztikt arī pavisam bez trokšņiem, izskatot bez kompresoru ledusskapjus, kurus sauc par termoelektriskiem, tomēr tie ir ļoti dārgi, un enerģijas patēriņš tiem ir krietni lielāks, savukārt kompresoru ledusskapju patēriņš ir daudz mazāks, Tas var balstīties no “G” līmeņa (vislielākais patēriņš) līdz “A” līmenim (vismazākais patēriņš). Jaunākie ledusskapji piedāvā arī “A+” un “A++” līmeņus, kuru patēriņš ir vēl mazāks nekā “A” līmenim.

Ņemot vērā augstāk piedāvātu informāciju, ceram, ka Jums nebūs grūtību izvēlēties to, kas Jums ir nepieciešams. Ledusskapju katalogu Jūs varat apskatīties  šeit.

Leave a comment